Spondiloza cervicală: De ce apare și cum se poate trata?

Întâlnită mai des la persoanele peste 40 de ani, spondiloza cervicală se instalează în urma unei degenerări a coloanei vertebrale la nivelul gâtului. Dacă în unele cazuri, aceasta poate fi prevenită, atunci când este cauzată de factori genetici, este posibilă doar încetinirea evoluției bolii și gestionarea simptomelor.

Care sunt principale cauze ale spondilozei cervicale?

Principala cauză a spondilozei cervicale este îmbătrânirea. Alături de aceasta, mai poate fi cauzată de factori genetici, atunci când există un istoric al afecțiunii în familie.

Alți factori, ce influențează apariția spondilozei cervicale, includ obezitatea, sedentarismul, fumatul sau un traumatism al coloanei vertebrale.

Cum se manifestă spondiloza cervicală?

Primul semn care indică instalarea spondilozei cervicale este durerea din zona gâtului, care este mai intensă la cei ce petrec multe ore în picioare și dispare la repaus. Unele persoane mai pot resimți dificultăți în a-și păstra echilibrul, vertij, durere de cap sau rigiditatea gâtului.

La unii pacienți, afecțiunea produce și tulburări motorii. Mergi la medic, dacă resimți unul sau mai multe dintre aceste simptome, pentru un consult de specialitate, întrucât boala se poate agrava, dacă este netratată.

Cum se tratează spondiloza cervicală?

Pentru a trata spondiloza cervicală, există mai multe tratamente, ce pot fi recomandate de medic. În unele cazuri, poate fi necesară purtarea unui guler cervical, pentru a oferi un sprijin adecvat zonei cervicale.

Iată care sunt metodele de tratament pe care le ai la dispoziție, pentru a trata spondiloza cervicală:

  • Ședințe de kinetoterapie și fizioterapie

Kinetoterapia și fizioterapia pot ajuta pacienții cu spondiloză, prin tonifierea musculaturii vertebrale și îmbunătățirea mobilității. Efectuarea acestora susține circulația, reduce disconfortul și favorizează redobândirea mobilității coloanei.

  • Administrarea unor analgezice și antiinflamatoare

Pentru a reduce durerea produsă de spondiloza cervicală, poți avea nevoie de analgezice și antiinflamatoare. Cu ajutorul lor, te bucuri fără dificultăți de activitățile zilnice.

Odată cu terminarea medicamentelor, poți avea nevoie de kinetoterapie, pentru a încetini progresia bolii și a menține un nivel optim de confort.

  • Urmarea unor terapii alternative

Terapiile alternative, precum cea cu curent diadinamic sau cu ultrasunete, aduc beneficii pacienților cu spondiloză cervicală. Acestea dilatează vasele de sânge, reduc inflamațiile și relaxează musculatura, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții pacienților.

Intervenții chirurgicale

O altă metodă de tratament este intervenția chirurgicală, la care se apelează în formele grave de spondiloză cervicală. Una dintre acestea constă în îndepărtarea osteofitelor (ciocuri osoase), care se formează la nivelul coloanei vertebrale.

Se poate preveni spondiloza cervicală?

În cazul unei spondiloze genetice, prevenirea bolii nu este posibilă. Dacă nu există cazuri de boală în familie, prevenirea ei este posibilă, prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Evită să ridici greutăți foarte mari, menține sub control greutatea corporală și adoptă o poziție corectă a corpului.

Pentru orice problemă a aparatului locomotor, există o varietate de dispozitive ajutătoare, de la orteze, bastoane, și cârje, la cadre de mers și scaune cu rotile. În cazul spondilozei, un guler cervical și o rutină de fizioterapie te pot ajuta să ții boala sub control și să îi încetinezi evoluția, pentru a nu fi un impediment în efectuarea activităților zilnice.